Verschil tussen pre-accounting en boekhouding

Ken jij het verschil tussen pre-accounting en boekhouding?

Ben jij in de war over deze term ‘pre-accounting’? Dan ben jij niet alleen!

Waarvoor staat de term “pre-accounting” eigenlijk? Bedrijven met boekhoudsoftware, boekhouders & ondernemers gebruiken deze term plotseling dagelijks om onze activiteit te beschrijven.

Definitie

Een definitie die we in Google vinden luidt als volgt: Het systeem waarmee financiële gegevens worden verzameld, geaggregeerd, gecodeerd en genormaliseerd om de boekhouding voor te bereiden; boekhoudprocessen uitgevoerd door niet-accountants, inclusief onkostenbeheer, tijdregistratie, enz.

Boekhouding, de taak is van de accountant. Pre-accounting, niemands taak, … maar we besteden er met z’n allen wel veel tijd aan.

Ben jij het eens met deze definitie van pre-accounting? Bij Finexx denken we op de volgende manier aan pre-accounting:

Het werk dat voorheen handmatig werd gedaan om de informatie van papier over te nemen om de boekhouding compleet te maken. Pre-Accounting gaat om geautomatiseerd data in te voeren in bestaande systemen voor de boekhouding. Het start met OCR of gegevensextractie. De verkregen data wordt verrijkt door middel van zelflerende systemen maar het belangrijkst blijft wel een menselijke factor om het leerproces te sturen. Het pre-accountingwerk gaat dus NIET alleen over gegevensextractie. Het gaat om zowel verzameling van relevante documenten als geautomatiseerde boekhoudtaken en bovendien het visueel maken van de verzamelde data.

En het kan nog verder gaan. Het kan een manier zijn om het brondocument zelf bij te houden, hetzij door het toe te voegen aan de invoer in de boekhoudsoftware, hetzij elektronisch te archiveren.

Het punt is dat pre-accounting VEEL meer is dan alleen de totaal- en btw-bedragen uit een document halen. Pre-Accounting is al het werk dat door accountants en boekhouders wordt gedaan totdat de journaalposten in de boekhoudsoftware staan ​​en de brondocumentatie veilig is gearchiveerd, zodat deze later gemakkelijk kan worden teruggevonden.

Vroeger had boekhouding geen terminologie zoals softwareoplossingen voor cloudboekhouding of pre-accounting. Boekhouden deed men in die tijd met pen en papier. Innovatie in de Boekhouding vereist veel focus om de snelle veranderingen bij te kunnen houden.

Pre-accounting samengevat

Een samenvatting van onze visie:

  1. De benodigde documenten verzamelen
  2. Journaalboekingen invoeren (en eventueel een kopie van de brondocumentatie) in het boekhoudpakket
  3. Het document op een veilige plaats bewaren
  4. Eventuele problemen met de documenten oplossen of signaleren

 

Pre-accounting is dus een omslachtig proces, dat veel tijd en moeite kost.

En daarom maken tools zoals Finexx hun klanten zo blij. Ze besparen hen veel tijd met dit handmatige werk. Ze zorgen ervoor dat ze meer tijd kunnen besteden aan tevreden klanten.

Naarmate onze systemen slimmer worden, besparen de boekhouders, accountants en ook de ondernemers meer tijd.

 

Goed nieuws dus! Voor meer goed nieuws, volg onze sociale media

Vond je deze blog interessant? Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief. En ontvang nuttige tips en tricks voor ondernemers.